Donderdag bracht Vlaams minister-president Geert Bourgeois een bezoek aan twee Vlaamse topbedrijven op vlak van waterstoftechnologie: Hydrogenics Europe NV (Oevel) en Borit NV (Geel). Hij kwam voor de gelegenheid met een waterstofauto.
Internationaal neemt de belangstelling voor waterstof sterk toe, zowel voor zero-emissie transport als voor opslag van groene elektriciteit. Ook in Vlaanderen is de verduurzaming van energie en mobiliteit een van de topprioriteiten van deze Vlaamse regering. De minister-president was onder de indruk van de grote expertise die we hier op Vlaamse bodem hebben op vlak van waterstof als technologie voor een duurzame toekomst.
Mobiliteit
Recent besliste de Vlaamse regering om tegen 2030 de verkoop van personenwagens met een verbrandingsmotor te halveren. Na 2030 wordt het resterende aandeel van de verkoop van CO2-uitstotende wagens geleidelijk afgebouwd, conform de doelstellingen die door Europa zullen worden bepaald. Waterstof is één van de alternatieven voor duurzame mobiliteit.
Auto's (en ook bussen, vrachtwagens, ...) op waterstof stoten geen schadelijke stoffen uit, terwijl de actieradius en tanksnelheid vergelijkbaar zijn met die van voertuigen op traditionele brandstof.
Verder wordt waterstof- met zijn relatief lage specifieke gewicht en hoge energiedichtheid- ook gebruikt voor de opslag van zonne- en windenergie. Door overtollige duurzame energie om te zetten in waterstof, creëert men een energiebuffer en netstabilisator.
De geproduceerde waterstof kan worden ingezet in mobiliteitstoepassingen of, in periodes van schaarste, weer worden omgezet naar elektriciteit.
Als inleiding op het bezoek vertelt Adwin Martens, directeur van WaterstofNet, dat Vlaanderen trots mag zijn omdat het verschillende unieke industriële spelers heeft op vlak van waterstoftechnologie, die samen de ganse waardeketen op cruciale onderdelen invullen. Hydrogenics en Borit zijn hier mooie voorbeelden van.
Een goed half jaar geleden is bovendien – met steun van de Vlaamse overheid – de bedrijvencluster power-to-gas (van groene elektriciteit naar waterstof) opgericht. Deze is inmiddels gegroeid tot een sterke club van 26 bedrijven, die allemaal gericht samenwerken rond waterstof in Vlaanderen.
Hydrogenics Europe (Oevel)
Hydrogenics Europe behoort tot de wereldtop op vlak van de ontwikkeling en productie van generatoren die waterstof produceren uit groene elektriciteit. Het produceert al enkele decennia voor toonaangevende klanten over de ganse wereld elektrolyse-systemen.
"Daar waar we enkele jaren geleden vooral waterstofgeneratoren voor gebruik van waterstof in de industrie leverden, hebben we nu meer en meer klanten die waterstofgeneratoren aanschaffen voor tankstations of voor energieopslag." zegt Filip Smeets, CEO van Hydrogenics Europe.
Bij Hydrogenics in Oevel werken 75 mensen.
Het moederbedrijf, gevestigd in Canada, produceert brandstofcellen (het 'omgekeerde' van generatoren). Brandstofcellen zitten in waterstofauto's (en andere transportmiddelen op waterstof), en produceren uit de waterstof opnieuw elektriciteit.
Borit (Geel)
Borit behoort tot de wereldtop op vlak van de productie van geavanceerde bipolaire platen, cruciale componenten van elektrolyseurs en brandstofcellen. Borit heeft voor de productie van deze zeer dunne (0,1mm) metalen platen unieke productieprocessen ontwikkeld, waardoor zowel de ontwikkelingscyclus als uitval als kostprijs sterk gereduceerd konden worden.
Borit produceert bipolaire platen voor heel wat industriële spelers waaronder een aantal van de grootste OEM's in de automotive sector. Een brandstofcel voor een auto bevat een 400-tal van deze zeer complexe metalen platen en zijn cruciaal voor de goede werking ervan.
"Sinds onze opstart als Vlaamse start-up in 2010 hebben we een mooi groeitraject als industrieel bedrijf afgelegd", stelt Luc Wanten, CEO van Borit. "Met de steun van onze aandeelhouders van het eerste uur, de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en Finindus, en alle stakeholders is het de bedoeling om in Geel onze hoogwaardige 'world-class pilot plant' voor deze nieuwe en duurzame technologie verder uit te bouwen."
Minister-president Bourgeois : 'Bewijs dat we in Vlaanderen parels van bedrijven hebben'
Minister-president Bourgeois zegt onder de indruk te zijn van de producten van deze Vlaamse bedrijven en van de plaats die zij veroverd hebben in de wereld van de waterstoftechnologie:
"Het is nog maar eens een bewijs dat we in Vlaanderen parels van bedrijven hebben, die in de technologie naar een duurzame samenleving, een belangrijke rol spelen.
Als Vlaamse overheid moeten we deze bedrijven waar mogelijk ondersteunen, bijvoorbeeld op vlak van onderzoek en ontwikkeling en met de investeringen van onze participatiemaatschappijen PMV en LRM.
In januari 2017 hebben ook 13 grote bedrijven (o.a. Shell, Total, Daimler, Toyota, Hyundai, Honda, Air Liquide, Engie, BMW, Linde...) aangekondigd dat ze de komende jaren meer dan 10 miljard dollar in waterstof gaan investeren. We mogen dan ook terecht fier zijn dat de bedrijven die we vandaag bezochten ook op dit niveau meespelen." (pp)
Meer info: www.waterstofnet.eu